Fațeta dentară, care este, de asemenea, considerată ca un fel de restaurare dentară, este procesul de închidere a dinților cu anumite materiale și punți atât pentru aspectul funcțional, cât și pentru cel estetic. În scopuri funcționale, este adesea folosit în cazul cariilor dentare, al obturațiilor dentare sparte, al extracției dentare și al tratamentului cariilor din gură. Este folosită ca metodă terapeutică, în special în cazuri precum caria, când obturația nu poate fi umplută și nu poate fi reparată. În cazul în care există o decolorare vizibilă a dinților sau probleme grave în forma lor, atunci se poate aplica un strat de acoperire a dinților. Uneori, este necesar ca dinții să fie gravați pentru fațetele dentare. Această abraziune variază în funcție de proteza care urmează să fie realizată și de așteptările estetice ale persoanei. Uneori, este posibil să se realizeze acoperirea dentară fără abraziune. Acest lucru este complet legat de procesul de tratament al persoanei.
Este posibil ca după obturație să fie necesar și
Nici un tip de fațete nu durează o viață întreagă: Ca și dinții, durata de viață a fațetelor va depinde de cât de bine sunt îngrijite. Pentru a prelungi durata de viață a fațetelor, echipamentul dentar de protecție.
Nu există nicio aplicație specială care să fie făcută după ce acoperirea dinților este finalizată. Ceea ce se recomandă pentru dinții normali se aplică și în cazul fațetelor. Dar trebuie abordat cu precizie. Trebuie evitat consumul de căldură excesivă sau de frig excesiv. Dinții trebuie spălați de două ori pe zi și trebuie folosită ața dentară atunci când este necesar. Se recomandă, de asemenea, utilizarea apei de gură.
Acordarea atenției la acestea după acoperire va prelungi durata de viață a fațetelor. Ce se poate resimți după fațetarea dentară Este foarte normal să se simtă o stare de strălucire în gură după realizarea fațetelor dentare. Chiar și după o simplă procedură de obturație, senzația de exces în gură face ca limba să o simtă în mod constant. Acestea sunt normale la început, dar dacă această senzație de mărime nu dispare până la 3 săptămâni sau dacă senzația de înălțime nu dispare până la 2 zile și cauzează probleme cum ar fi agățarea sau lovirea în timp ce mâncăm, acestea trebuie discutate cu medicul dentist. Această problemă va fi rezolvată cu un pic de gravură. În plus, este posibil ca țesuturile pomeților, care sunt țesuturile moi din gură, să fi crescut în zonele dinților care au fost goale pentru o perioadă lungă de timp. După realizarea fațetei, mușcătura poate apărea fără să se observe în timp ce se mănâncă. Dacă acest lucru creează o problemă foarte gravă, marginile protezei pot fi corectate cu o procedură specială. În cele din urmă, nu trebuie uitat faptul că protezele sunt făcute de om. Dacă există multă respirație urât mirositoare și sângerări și vânătăi ale gingiilor, se poate crede că îngrijirea orală nu este făcută corect, iar proteza este realizată într-un mod greșit, care va exercita o presiune excesivă asupra gingiilor. Deoarece presiunea excesivă asupra gingiilor va afecta negativ circulația sângelui acolo, cauzând vânătăi și sângerări. În astfel de cazuri, este necesar să se consulte din nou medicul și să se corecteze proteza.
Procesul de vindecare după fațetarea dinților va dura, în general, câteva zile. În acest proces, organismul va scăpa de iritația și inflamația asociate cu aplicarea. Pacienții pot experimenta sensibilitate temporară, disconfort sau durere după aplicare. În plus față de toate acestea, ar trebui să se ia în considerare următoarele aspecte după dinții furnir:
În cazul în care s-a folosit anestezie locală în timpul procedurii de acoperire, este posibil să existe amorțeală în gură timp de câteva ore după aplicare. În această perioadă, mulți pacienți pot deteriora, fără să știe, interiorul gurii, deoarece nu pot simți stimuli precum căldura sau durerea. Prin urmare, este necesar să se evite consumul de lichide fierbinți sau mestecarea obiectelor dure în această perioadă. Cu toate acestea, pot apărea unele vânătăi sau inflamații la scurt timp după aplicare, în special în zona maxilarului inferior. Aceste stări negative vor dispărea de la sine în câteva zile, fără a fi nevoie de niciun tratament.
Mulți pacienți pot experimenta o oarecare durere sau un disconfort minim în zona placată în urma procedurii de placare. Această condiție se rezolvă în general în câteva zile sau săptămâni fără niciun tratament. Cu toate acestea, după plasarea fațetelor, poate apărea o oarecare sensibilitate la nivelul gingiilor din jur. În cazul unor astfel de neplăceri, medicul dentist poate recomanda analgezice și geluri anestezice topice pentru a reduce durerea și pentru ca pacienții să se simtă mai confortabil. În cazul în care sensibilitatea sau durerea persistă mai mult de câteva săptămâni sau este severă, trebuie consultat un medic dentist.
Este necesară o atenție deosebită pentru a evita situațiile traumatice, deoarece fațetele temporare sunt mult mai fragile decât cele permanente. În general, pacienții își pot folosi dinții în mod normal și pot continua să se spele pe dinți. Cu toate acestea, pentru a nu deteriora învelișurile temporare, aceștia trebuie să acorde atenție următoarelor recomandări:
După montarea fațetelor permanente și dispariția efectului anestezic, pacienții pot consuma în mod normal orice fel de alimente. Cu toate acestea, cel mai bine este să evitați alimentele lipicioase în primele 24 de ore de la procedura de acoperire permanentă. În primul rând, pacienții ar trebui să stea departe de alimentele tari, lipicioase sau mestecabile, cum ar fi guma de mestecat. Cu toate acestea, după un timp, astfel de alimente pot fi începute încet. O îngrijire orală sănătoasă ar trebui să continue să fie practicată pe tot parcursul vieții. Fiți conștienți de faptul că fațetele, în special dinții pilieri, sunt extrem de predispuși la carii de-a lungul liniei gingivale. Din acest motiv, dinții trebuie spălați cu pastă de dinți cu fluor, cel puțin de două ori pe zi, iar ața dentară trebuie folosită cu atenție în fiecare zi.
Dacă nu găsiți un răspuns la întrebarea dvs., ne puteți trimite un e-mail din formularul nostru de contact.
Fațetele dumneavoastră pot fi aplicate într-o singură zi dacă nu există nicio complicație. De aceea, este alegerea dvs. să planificați data sosirii așa cum doriți.
5 zile ar trebui să fie suficiente pentru a vă asigura că nu există nicio complicație după operația de fațetare. Așadar, planificați în consecință.
Indiferent dacă aveți fațete din porțelan sau din compozit, precum și cât de bine le îngrijiți, va influența durata de viață a acestora. Fațetele realizate din porțelan laminat pot dura între 10 și 12 ani. Fațetele din rășină compozită trebuie înlocuite mai frecvent, deoarece durează doar între 4 și 8 ani.
Totuși, dinții tăi naturali nu vor fi distruși de fațetele din porțelan! În realitate, acestea sunt făcute pentru a se potrivi peste dinții dumneavoastră și pentru a le îmbunătăți aspectul.
Trebuie să aveți grijă de fațete și de dinții care le susțin. Este esențial să vă spălați dinții și fațetele de două ori pe zi. Vă sfătuim să alegeți o pastă de dinți care să nu fie abrazivă și să nu conțină componente granuloase precum bicarbonatul de sodiu și cărbunele
Nu! Majoritatea pacienților spun că nu au simțit deloc durere sau disconfort în timpul tratamentului. Acest lucru se datorează faptului că procesul este cât se poate de puțin intruziv. Singura pregătire dentară necesară pentru fațete este îndepărtarea unui strat foarte subțire de smalț.
Fațetele din porțelan fac în esență acest lucru. Porțelanul dentar este foarte rezistent la pete, astfel încât, chiar și la ani de zile după ce au fost aplicate, fațetele dvs. vor rămâne de același ton alb minunat și orbitor. Din acest motiv, mulți specialiști le consideră ca fiind o procedură de albire dentară pe termen lung.
Fațetele din porțelan nu pot dezvolta carii de la sine. Cu toate acestea, dinții pe care sunt atașate sunt în continuare vulnerabili la carii, de aceea este esențial să continuați să practicați o bună igienă orală după tratament.
Un adeziv mult mai puternic și de lungă durată va fi folosit pentru a cimenta fațetele; cu toate acestea, acestea nu ar trebui să fie mestecate timp de 24 de ore pentru a permite adezivului să se fixeze corespunzător. Puteți mânca până la o oră și jumătate după programarea dumneavoastră; prima oră importantă este cea în care fațetele trebuie lăsate să se fixeze fără niciun fel de mâncare.
Nu, faptul că aveți fațete nu vă va face gura să miroasă neplăcut. Dacă nu aveți grijă de igiena dentară, este posibil să înceapă să se formeze mirosuri urât mirositoare în jurul marginilor fațetelor.
Prin îmbunătățirea zâmbetului, atât fațetele, cât și coroanele pot face ca dinții dvs. să arate mai bine. Fațetele sunt de obicei folosite pentru funcție și frumusețe, deși nu pot restabili funcția unui dinte dacă acesta este iremediabil deteriorat. Coroanele pot îmbunătăți aspectul estetic, dar pot, de asemenea, să protejeze dinții atunci când este necesar.
Chiar dacă nu sunteți deja lisps, fațetele dentare care au lungimea sau grosimea necorespunzătoare o pot face. Limba se poate agăța de fațete dacă acestea sunt prea lungi, ceea ce vă poate face să vorbiți cu un limbaj bâlbâit.