Indicele de masă corporală (IMC) reprezintă greutatea unei persoane în kilograme (sau lire sterline) împărțită la pătratul înălțimii sale în metri (sau picioare). Un IMC ridicat poate indica un nivel ridicat de grăsime corporală. IMC ajută la detectarea categoriilor de greutate care pot duce la probleme de sănătate, dar nu diagnostichează starea de sănătate sau grăsimea corporală a unei persoane.
IMC este un calcul simplu care utilizează înălțimea și greutatea unei persoane. Formula este Indicele de masă corporală = kg/m2, unde kg este greutatea unei persoane în kilograme, iar m2 este pătratul înălțimii în metri.
Un IMC de 25,0 sau mai mare este supraponderal, în timp ce intervalul sănătos este cuprins între 18,5 și 24,9. Indicele de masă corporală se aplică majorității adulților cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani.
BMI nu ar trebui să fie utilizat de către cei care dezvoltă mușchi, alergătorii de cursă lungă, femeile însărcinate, persoanele în vârstă sau copiii mici. Acest lucru se datorează faptului că IMC nu ia în considerare dacă greutatea purtată este mușchi sau grăsime, ci doar cifre. Persoanele cu o masă musculară mai mare, cum ar fi sportivii, pot avea un IMC ridicat, dar nu prezintă riscuri mai mari pentru sănătate.
Persoanele cu o masă musculară mai mică, cum ar fi copiii care nu au crescut complet sau persoanele în vârstă care pot pierde masă musculară, pot avea un IMC mai mic. În timpul sarcinii și alăptării, compoziția corporală a femeii se modifică, astfel încât utilizarea IMC nu este adecvată.
Următoarele intervale de IMC (în kg/m2) clasifică diferite categorii de greutate:
IMC nu este singurul instrument pe care furnizorii îl folosesc pentru a clasifica tipurile de greutate. Alte instrumente includ:
Dacă aveți un IMC mult mai mic de 18,5 (subponderal), veți fi la o amenințare mai mare pentru a crește condițiile ulterioare:
Dacă sunteți subponderal, furnizorul dumneavoastră de servicii medicale va comanda probabil niște analize de sânge și alte teste pentru a vă verifica starea generală de sănătate și pentru a vedea dacă sunteți subnutrit.
Este important să rețineți că puteți avea oricare dintre afecțiunile de mai sus fără a avea un IMC ridicat. La fel, puteți avea un IMC ridicat fără niciuna dintre aceste afecțiuni. Genetica și alți factori, cum ar fi fumatul, joacă un rol important în dezvoltarea acestor afecțiuni.
Puteți să vă calculați singur IMC urmând acești pași:
De exemplu, un pacient care cântărește 180 Ibs. și are o înălțime de 5 picioare și 5 inci (65 inci în total) își va calcula IMC după cum urmează:
Their BMI would be 29.9.
Pentru un IMC sănătos, intervalul optim este considerat a fi între 18,5 și 24,9.
Este important de reținut că grăsimea corporală nu este singurul factor care determină starea generală de sănătate. O serie de alți factori, cum ar fi genetica, nivelul de activitate, fumatul sau consumul de tutun, consumul de alcool și problemele de sănătate mintală, toate acestea afectează sănătatea dumneavoastră generală și capacitatea de dezvoltare a anumitor afecțiuni medicale.
Care sunt limitările IMC-ului?
Graficul standard al IMC are limitări din mai multe motive. Din acest motiv, este important să nu puneți prea mult accent pe IMC-ul dumneavoastră.
Deși graficul IMC poate să nu fie precis pentru unele persoane, furnizorii de servicii medicale îl folosesc în continuare, deoarece este cel mai rapid instrument de evaluare a grăsimii corporale estimate a unei persoane.
Limitări ale utilizării IMC pentru a ajuta la diagnosticarea tipurilor de greutate
IMC standard are limitări atunci când vine vorba de diagnosticarea categoriilor de greutate, inclusiv:
Indicele de masă corporală (IMC) este un instrument rapid pe care furnizorii de servicii medicale îl pot folosi pentru a vă evalua riscul pentru anumite afecțiuni. Cu toate acestea, IMC nu este întotdeauna o măsură precisă a grăsimii corporale și nu este singurul factor care vă determină starea generală de sănătate.
Dacă aveți întrebări sau preocupări cu privire la greutatea dumneavoastră sau la riscul de a suferi de anumite afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă, discutați cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale. Aceștia sunt gata să vă ajute.