Ciuperca de Păr

Tinea capitis, sau ciuperca părului, este o infecție fungică care afectează mai ales copiii și, în general, există la nivelul scalpului, sprâncenelor sau genelor. Nu este frecventă la adulți. Microorganismele, ca ciupercile, sunt adesea transmise de la animale. Ciupercile, din familii diferite, familia trichophyton și microsporum pot provoca adesea această boală. Există și alte tipuri de ciuperci care provoacă infecții. De cele mai multe ori, pe cap apar una sau mai multe leziuni rotunde, în relief, cu cruste gălbui, uneori curgătoare și urât mirositoare, moi și sensibile, cu o lățime de câțiva centimetri. Această infecție fungică poate provoca pierderea permanentă a părului prin distrugerea foliculilor de păr. De aceea, diagnosticarea și tratamentul precoce sunt foarte importante.

Ce cauzează ciuperca de păr?

Se transmite în principal de la animale. Cei care intră în contact cu animale vagaboande neîntreținute sau cei care se ocupă cu creșterea animalelor grele și a păsărilor de curte sunt persoanele cele mai susceptibile de a fi infectate cu ciuperca părului.
Coaforii, scaunele din sala de cinema și teatru, scaunele din autobuze, sălile de sport cu medii umede sunt neigienice și posibil de a fi transmise.

Se întâlnește ca purtător la persoanele cu un sistem imunitar ridicat. Din acest motiv, folosirea prosoapelor și a pieptenilor, care sunt obișnuite în familie, poate provoca răspândirea ciupercii prin purtarea ei.

Formarea ciupercii se observă mai ales în zona picioarelor și a inghinală. Ciupercile care apar în zona picioarelor și a inghinală pot infecta părul și pot cauza formarea ciupercii părului.

Principalul motiv pentru formarea acesteia este slăbirea sistemului imunitar. Alimentația necorespunzătoare, deficiența de vitamine și diverse boli pot cauza slăbirea sistemului imunitar.

Tipuri de această problemă

Există, de asemenea, un tip special de tinea capitis numit favus, care există frecvent în țările africane, din Orientul Mijlociu și din Marea Mediterană. În această infecție fungică, cruste groase și galbene sunt frecvente pe tot capul și provoacă chelie.

Există un alt tip de ciupercă a părului care este tinea capitis cu puncte negre. În aceasta, căderea părului rotund sau elipsoidal apare doar în zona afectată. În zona afectată, părul este rupt de la rădăcină și se desprinde. Nu există plângeri cum ar fi roșeață, secreție, umflături în acest caz. Mâncărimile cauzate de ciuperca părului pot fi ușoare sau severe. Boala poate provoca chelie permanentă lăsând cicatrici și, prin urmare, afectează negativ psihologia copiilor și a familiilor.

Este important ca familia sau colegii de clasă sau de joacă ai copilului să fie examinați de un dermatolog în ceea ce privește ciuperca părului, deoarece se poate transfera în familie sau în clasă.

Pentru diagnosticare, materialul de tamponare sau de răzuire de la leziunile suspecte și necesar pentru a fi examinat la microscop. Modul de confirmare a diagnosticului este de a vedea ciupercile la microscop. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, această procedură nu este necesară pentru medicii experimentați.

Ciuperca de păr și căderea părului

Ciuperca părului apare odată cu slăbirea sistemului imunitar din organism. Ciuperca este un microb viu și se reproduce continuu prin metoda sporilor. Atunci când este infectat pentru prima dată, acesta dăunează scalpului și provoacă formarea ciupercilor de păr și a mătreții, descuamarea pielii și mâncărimi. Cu toate acestea, dacă un specialist nu tratează din timp ciuperca părului, aceasta poate provoca inflamații la nivelul foliculilor de păr. Inflamația în foliculul de păr determină moartea acestor foliculi de păr, cauzează căderea părului și nu mai crește păr nou pe scalpul afectat de ciupercă.

Ciuperca de Păr

Fungii de păr și remediile de casă

Cu aceste leacuri pe care le puteți prepara și aplica acasă, veți preveni inflamarea acesteia care s-a format pe scalp, veți elimina ciupercile care apar local și veți preveni formarea de noi ciuperci de păr.

Leac pentru ciuperca de păr cu oțet de mere: Încălziți 1 cană de oțet de cidru de mere. Tăiați fin câteva urzici. Aruncați urzicile pe care le-ați pregătit în oțetul de cidru de mere fierbinte. Lăsați amestecul să se infuzeze. După ce leacul pe care l-ați pregătit este sub formă de infuzie, strecurați-l. Spală-ți părul cu acest leac răcoritor. Nu folosiți șampon pentru a vă purifica părul de acest leac și clătiți-vă părul cu apă rece.

Leac cu frunze de salcie pentru ciuperca părului: Fierbeți câteva frunze de salcie în apă timp de 20 de minute în medie. Strecurați frunzele de salcie și lăsați sucul din amestec să se odihnească timp de o zi. Clătiți-vă părul curat cu această apă 3 zile pe săptămână.

Tratament împotriva ciupercilor de păr

Tabletele antifungice orale sunt importante, deoarece cremele sunt insuficiente în tratament. Antibioticele antibacteriene sunt adesea ajutoarele tratamentului pentru a evita o infecție secundară.

Uneori, o scurtă cură de terapie cu steroizi este în cauză pentru a suprima inflamația. În plus, sunt prevăzute și șampoane adecvate pentru ciuperca de păr. Durata tratamentului este în medie de 4-6 săptămâni.

Dacă aveți o astfel de problemă, ar trebui să consultați un specialist, cât mai curând posibil. Pentru a obține mai multe informații, puteți contacta Clinica Erdem.

Întrebări frecvente

Cum se tratează ciuperca părului?
Medicamentele topice fără prescripție medicală (OTC) pot fi folosite pentru a trata majoritatea infecțiilor cu ciuperci ale scalpului. Acestea sunt disponibile sub formă de creme, șampoane sau spume. Conform cercetărilor, atât alilaminele, cât și medicamentele antifungice cunoscute sub numele de azoli, cum ar fi fluconazolul (Diflucan), sunt deosebit de eficiente.

Care sunt cauzele ciupercilor din păr?
La fel ca alte infecții fungice, ciuperca scalpului apare atunci când ciuperci contagioase de la alte persoane, animale sau obiecte ajung pe scalpul și părul dumneavoastră. O ciupercă poate fi găsită practic oriunde. O ciupercă cu care intrați în contact se poate răspândi pe piele și poate duce la o infecție.

Cum arată ciuperca în părul dumneavoastră?
Când este privit îndeaproape, scalpul poate părea strălucitor și solzos, cu pete de chelie. Dacă părul a căzut direct de pe scalp, puteți observa, de asemenea, mici pete negre. Erupția cutanată cunoscută sub numele de tinea capitis, sau tegumentul inelar al scalpului, este provocată de o ciupercă. La nivelul capului, aceasta se traduce de obicei prin pete de chelie care provoacă mâncărimi și scuame.