Cu toții ne dorim să avem o piele netedă și fără imperfecțiuni pentru a arăta sănătoși și frumoși. Unele pete sunt prezente încă de la naștere. Așa cum există persoane care iubesc alunițele și pistruii de pe fața noastră, există și persoane care vor să scape de ele și de aceea consultă un medic. Cu toate acestea, pe măsură ce îmbătrânim, pe pielea noastră pot apărea unele cicatrici care nu existau înainte.
Aceste pete sunt importante din punct de vedere al aspectului exterior și ne pot afecta viața și ne pot cauza probleme psihologice. Avem vești bune pentru tine, nu trebuie să trăiești cu ele toată viața!
Cum se formează cicatricile?
Cicatricile pot apărea din mai multe motive diferite, cum ar fi infecțiile, intervențiile chirurgicale, rănile sau inflamarea țesutului cicatricial. Cicatricile apar ca urmare a vindecării naturale a organismului și a înlocuirii pielii pierdute sau deteriorate. Acestea se pot forma pe orice parte a corpului. Pot fi plate, accidentate, colorate, dureroase, pruriginoase sau o combinație a acestora.
În funcție de ceea ce a cauzat cicatricea, medicul dumneavoastră poate trata diferit rana. Medicul dumneavoastră poate folosi un laser pentru a corecta o cicatrice, pentru a corecta o culoare anormală sau pentru a îndrepta cicatricea. Tratamentul cu laser pentru cicatrici; injecțiile cu steroizi se fac împreună cu alte tratamente care includ pansamente și bandaje speciale.
Tipuri de cicatrici
Traumatismele, intervențiile chirurgicale anterioare, arsurile și unele infecții ale pielii sunt principalele cauze ale cicatricilor. Cicatricea apare ca urmare a unui eveniment normal de vindecare a rănilor. Tipurile cunoscute de cicatrici includ:
Cicatrice hipertrofică: Aceasta este o afecțiune care apare la nivelul pielii, în special în părțile superioare ale corpului, ca urmare a răspunsului anormal în vindecarea rănilor, și poate afecta negativ oamenii din punct de vedere funciar și cosmetic și se caracterizează prin dezvoltarea excesivă a cicatricilor.
Cicatrice atrofică: Acest țesut cicatricial nedorit din punct de vedere estetic ia adesea forma unor cicatrici atrofice. Toate cicatricile, în special cicatricile atrofice cauzate de acnee, mai ales pe față, cauzează probleme estetice și psihologice grave asupra persoanei în funcție de gravitatea lor clinică.
Cicatrice violet: Purpurie este apariția unor formațiuni de tip nodul din piele sub formă de relief ca urmare a unei vindecări deficitare a rănilor, după ce rana se închide și se vindecă, rana continuă să se vindece. De obicei sunt mult mai pufoase și mai dure decât zona rănită.
Cicatrice de acnee: Cicatricea de acnee, așa cum este denumită popular, este de fapt similară cu multe dintre celelalte cicatrici. La fel cum cicatricile pot rămâne ca urmare a unei răni profunde, coșurile adânci și inflamate pot lăsa și ele cicatrici. Formarea cicatricilor apare după o rană în timp ce pielea noastră se repară prin reînnoire.
Cum pot fi tratate cicatricile?
Există mai multe opțiuni pentru tratamentul cicatricilor. Acestea sunt tratamentul chirurgical, terapia prin presiune, terapia locală cu steroizi, terapia cu păr și laserul. Tratamentele chirurgicale se realizează prin îndepărtarea zonei și suturarea ei din nou cu o operație chirurgicală în cicatricile slab vindecate.
Cicatricile diferă în funcție de structura genetică a persoanei, de zona în care este localizată rana, de vârstă, rasă, tipul de piele și starea de sănătate. Același tip de rană poate să nu aibă același efect asupra tuturor. Cicatricile din zona feței se vindecă mai ușor decât cicatricile de pe peretele frontal al pieptului. În plus, putem spune că tăieturile paralele cu liniile corpului se vindecă mai repede. În special folosirea cremelor pentru tratamentul cicatricilor de acnee, a cremelor de protecție solară și a cremelor hidratante folosite în timpul tratamentului de îndepărtare a cicatricilor sunt importante.
Cine poate beneficia de tratamentul cicatricilor?
Nu există cerințe specifice pentru acest tratament. Tratamentul poate fi aplicat persoanelor de toate vârstele. Principalul lucru este ca procedura să fie efectuată corect. În special în lunile de vară, trebuie să acordați atenție protecției împotriva soarelui, deoarece permanența acesteia crește din cauza soarelui. Cu toate acestea, în funcție de metoda de tratament, persoanele care urmează să fie aplicate variază. În cazul în care acest tratament se va face cu laser, se poate face la persoanele care nu au un disconfort care să împiedice tratamentul prin examinare prealabilă. Valorile hormonale sunt, de asemenea, importante pentru tratamentul cu laser.
Întrebări frecvente
Cum să faci cicatricile să se vindece mai repede?
Există diferite opțiuni de tratament disponibile pentru tratarea acestei probleme. Cu toate acestea, dacă vă doriți un proces de recuperare foarte rapid, ar trebui să preferați tratamentele medicale. Acestea sunt tratamentul chirurgical, terapia prin presiune, terapia locală cu steroizi, terapia cu păr și laserul. Dar este cea mai bună alegere să îi oferiți medicului dumneavoastră ce tratament va fi potrivit pentru pielea dumneavoastră.
Cum să scapi de cicatricile de acnee?
Pentru astfel de cicatrici, se aplică adesea în special peelingul chimic sau tratamentele pentru păr. Cu toate acestea, dacă cicatricile de acnee sunt prea profunde, medicul vă poate recomanda și tratamente cu laser. Cu toate acestea, trebuie să decideți împreună cu medicul dumneavoastră care dintre aceste opțiuni va fi cea mai potrivită pentru dumneavoastră.
Câte ședințe pot trata cicatricile?
Pentru astfel de cicatrici, se aplică adesea în special peeling chimic sau tratamente pentru păr. Cu toate acestea, dacă cicatricile de acnee sunt prea adânci, medicul dumneavoastră vă poate recomanda și tratamente cu laser. Cu toate acestea, trebuie să decideți împreună cu medicul dumneavoastră care dintre aceste opțiuni va fi cea mai potrivită pentru dumneavoastră. Dacă există o afecțiune care nu necesită intervenție chirurgicală sau după o intervenție chirurgicală, este posibil să se amelioreze cicatricile rămase cu laser fracționat. Tratamentele cu laser pentru cicatrici necesită minimum 3-5 ședințe. Intervalele de tratament sunt în medie de 4 săptămâni.