Tinea Capitis: Ringworm Căderea Părului

Este o infecție dermatofitică a scalpului. Tinea capitis la adulți pare mai puțin în general. Se poate întâmpla la toate vârstele, mai ales în copilărie. Căderea părului din cauza tinea capitis este mai frecventă la băieți decât la fete. Descrierea tinea capitis este așa: Cuvântul tinea înseamnă vierme, iar cuvântul capitis înseamnă cap. Agentul cauzal al bolii este specia Trichophyton sau Mikrosporum. Dermatofitele antropofile se dezvoltă cu spori (endotrix) în păr, iar părul ajunge în poziție de ruptură la nivelul pielii. Alții implică ectotrixul se înmulțesc în jurul firului de păr și perturbă cuticula firului de păr. Astfel apare părul palid și rupt.

Tipuri de tinea capitis

Există 3 forme clinice principale:

Tinea Capitis Superficialis (Tinea Capitis Superficialis)

Tinea capitis scalp, care este frecventă la copiii de grădiniță și de școală primară, în general nu se întâmplă la vârsta adultă datorită creșterii unor acizi grași fungistatici din sebum care apare odată cu pubertatea. Infecțiile existente dispar de obicei spontan după pubertate.

Tinea Capitis Profunda (Kerion Celsi)

Această formă clinică, care reprezintă forma inflamatorie a tinea scalpului, este o reacție care are loc de către imunitatea celulară a organismului împotriva elementelor fungice. Kerion celsi, care apare înainte de pubertate, începe ca tinea capitis superficialis, apoi apar pe scalp pustule și noduli de diferite dimensiuni, iar pe leziune se formează un strat gros de crustă format din sânge și puroi, care capătă un aspect tumoral. Firele de păr de pe leziune rămân libere și se desprind ușor atunci când sunt trase. Este ca și cum ai scoate un fir de păr din unt, puroiul iese din foliculi atunci când este apăsat. Pacienții pot dezvolta limfadenopatie. Din cauza infecției secundare, la pacienți pot apărea febră, durere. Reacția id veziculară sau pustulară poate apărea din diferite părți ale corpului. Erythema nodosum poate deveni, de asemenea, posibil la pacienți. Leziunile lasă cicatrici în locurile lor.

Tinea Capitis: Ringworm Căderea Părului

Favus

Favus este o formă specială de boală fungică a scalpului. Infecția, în care agentul cauzal este T. schöenlein, afectează în principal scalpul, dar poate afecta și pielea și unghiile. În cazul în care un medic nu ar trata boala care începe înainte de pubertate , aceasta poate continua după pubertate. Leziunea clasică a lui Favus este reprezentată de cruste gălbui, înfundați, situate în jurul părului, numite scutula. Are un miros neplăcut (descris ca urină de șobolan). Sub scutula există un etaj eritematos și atrofic. Provoacă alopecie cicatricialǎ mai ales la nivelul vertexului. Scutula poate fuziona între ele pentru a forma plăci mari. În timpul procesului de vindecare, în scalp se dezvoltă o pierdere de țesut, ceea ce determină pierderea permanentă a părului. Nu este frecventă în zilele noastre.

Simptomele și diagnosticul diferențial al tinea capitis

În afară de aspectul clinic, pentru diagnosticare pot fi folosite microcopia și culturile. În special lumina lui Wood este importantă în diagnosticul diferențial.

Este important ca diagnosticul diferențial al viermilor inelari din păr. Cum ar fi; alopecia areata, pitriasis simplex, dermatită seboreică, psoriazis, tinea aminantecea, tricotilomania, sifilis secundar, impetigo, pediculoza capilară infectată, kerion celsi, DLE și lichen planus.

Tratamentul tinea capitis

Trebuie utilizate medicamente antifungice sistemice. (Pentru a afla mai multe despre ciuperca capilară, vezi: Ciuperca capilară) Itraconazol, terbinafină, fluconazol pot fi folosite la adulți și griseofulvin la copii.

Ca tratament pentru tinea capitis la domiciliu, se pot folosi șampoane care conțin sulfură de seleniu sau ketoconazol pentru ca acesta să rămână pe viermele inelar de pe cap 5 minute. Între timp, în acest șampon pot fi păstrate materiale precum perii și pieptenele folosite în scop de protecție. Șampoanele antimătreață pot crește dezvoltarea viermilor inelari pe cap.

Pentru a avea mai multe informații despre Tinea Capitis, vă rugăm să ne contactați pentru a vă informa!

Sursă: „Tăietura capilară”: Spitalul Erdem

Întrebări frecvente

Cum se poate face tinea capitis?

În general, se răspândește de la perna, pieptenele sau la fel de infectate.

Cum se tratează tinea capitis?

Cel mai frecvent tratament pentru tinea capitis este reprezentat de medicamentele antifungice.

Tinea capitis dispare?

Este ceva care se vindecă foarte încet. În general, își pierde impactul în 4-6 săptămâni.